[SML-blogi] ”VIULUJA KAIKILLE MAAILMAN LAPSILLE”

Kaisa Kuula-Bullat, hallituksen varajäsen

50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Lapin musiikkiopisto isännöi Suomen jousisoitinopettajien vuorovaikutuspäiviä Rovaniemellä 8.-9.2.2020. Päivien yhteydessä Suomen musiikkioppilaitosten liiton puheenjohtaja Jouni Auramo avasi jousisoitinten teemavuoden, joka huipentuu kansainväliseen jousisoitinopettajien konferenssiin ESTA Helsinkiin elokuussa 2021.  

Tämä teema sopii hyvin myös Lapin musiikkiopistolle, joka on viime vuosina panostanut jousisoitinopetuksen kehittämiseen ja orkesteritoimintaan. Lapin alueen jousiorkesterin perustamishankkeen myötä kokosimme jousisoittajat yhteen koko Lapin alueelta 12 eri kunnasta. Parhaillaan on menossa Aurora Borealis Strings -hanke, joka panostaa jousisoitinten etäopetukseen yhdessä Taideyliopisto Sibelius-Akatemian kanssa. Näppäripedagogiikan Lappiin -hankkeen avulla saimme nauttia yhteismusisoinnin riemusta.  

Lapin musiikkiopiston 50-vuotisjuhlakonsertissa Lappia-talon Tieva-salissa 18.5.2020 klo 18.00 tilausteoksemme Lapin lasten sinfonia kokoaa lavalle lähes koko musiikkiopiston. Teoksen teemana on kolme vuosisataa: 1700-, 1800- ja 1900-luku sekä kolme tyylilajia: ooppera, sinfonia ja baletti. Oopperaksi on valiutunut W.A. Mozartin Taikahuilu, sinfonioiksi Ludwig van Beethovenin V, VII ja IX sinfoniat sekä baletiksi Igor Stravinskin Kevätuhri. Teos on Aili Järvelän sovittama ja Mauno Järvelän sanoittama. Musisoimassa on oppilaita Rovaniemen lisäksi myös sivutoimipisteistämme – koko musiikkiopisto soi!

Voidaksemme jakaa tätä musiikin ilosanomaa ja jousten teemavuotta, kävimme Sibelius-viulukilpailun pääsihteerin Päivi Pousarin kanssa pyytämässä joulupukilta lahjaksi viuluja kaikille maailman lapsille. Ehkä käyn joulupukin luona liian usein, kun hän sanoi, että minulla on aina kaksimetrinen toivomuslista mukanani. Tällä kertaa pyysin joulupukkia XII kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun virallisen kisakatsomon isännäksi. Yleisradio striimaa viulukilpailun ja se on nähtävissä kaikkialla maailmassa.  Viime kilpailua v. 2015 seurattiin yli 30 maassa. Nyt tavoitteena on saada Suomen musiikkioppilaitosten oppilaita seuraamaan viulukilpailuja ja sitä myötä innostumaan viulunsoitosta. Kisakatsomoita on tarkoitus pystyttää Ouluun, Turkuun ja Rovaniemelle. Lapin musiikkiopistossa on viulukilpailujen virallinen kisakatsomo.

Käy tykkäämässä Lapin musiikinopiston Facebookista ja katsomassa vierailumme joulupukin luona:
https://www.facebook.com/lapinmusiikkiopisto/videos/2581062178803921/

Kaisa Kuula-Bullat
Lapin musiikkiopiston rehtori