Jousisoitinten teemavuosi 2020-2021

Teemavuoden tavoitteena on edistää jousisoittimien soittamisen harrastamista sekä erityisesti alttoviulun ja kontrabasson soiton asemaa SML:n jäsenoppilaitoksissa. Teemavuosi toteutetaan yhteistyössä Suomen Jousisoitinopettajat ry:n,  Suomen kontrabassoklubi ry:n, Suomen alttoviuluseuran, Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n ja Sibelius-Akatemian kanssa.

Teemavuoden aikana tehdään selvitys, jonka avulla selvitetään jousisoittimien ja erityisesti kontrabasson ja alttoviulun tilannetta suomalaisissa musiikkioppilaitoksissa, ja tavoitteena on myös lisätä erikokoisten jousisoitinten saatavuutta ja lainausmahdollisuuksia mm. soitinopettajien instrumenttikohtaisten WhatsApp-ryhmien avulla.

Teemavuosi esittäytyy näyttävästi liiton syys- ja kevätpäivillä sekä muissa tapahtumissa, kuten Nuori Soittaa! -tapahtuman yhteydessä, joka järjestetään Kuopiossa 4.-6.11.2020. Tällä kertaa orkestereita ja yhtyeitä rohkaistaan ottamaan Nuori Soittaa! -tapahtumaan mukaan erityisesti jousille tehtyjä teoksia. Tavoitteena on myös järjestää jousisoitinopettajille koulutusta liittopäivien yhteydessä.

Teemavuoden aikana esitellään uutta kustannettua opetusmateriaalia ja opettajien tekemää omaa pedagogista materiaalia, keskustellaan alueellisen yhteistyön haasteista ja mahdollisuuksista, pohditaan, kuinka uudet opetussuunnitelmat näyttäytyvät jousisoittimissa (esim. improvisaatio jousisoittimilla) ja keskustellaan oppilasrekrytoinnista.

SML:n tapahtumien lisäksi järjestetään instrumenttikohtaisia tapahtumia ja koulutusta soitinseurojen ja SML:n jäsenoppilaitosten toimesta.

Teemavuosi avataan Rovaniemellä Suomen Jousisoitinopettajat ry:n ja Lapin musiikkiopiston järjestämillä vuorovaikutuspäivillä 8.-9.2.2020 ja se päättyy European String Teachers Association (ESTA) tapahtuman yhteydessä Helsingissä 3-7.8.2021.

Teemavuosi avaa hienon mahdollisuuden keskustella jousisoitinten harrastamisen haasteita ja kehittämismahdollisuuksista yhdessä oppilaitosten rehtoreiden, jousisoitinten opettajien ja soitinseurojen kanssa.

Teemavuoden tapahtumia: