[SML-blogi] Pitkä, lyhyt musiikkikesä

Minna Kajander, hallituksen jäsen |

Kesä leireineen ja kulttuuritapahtumineen on jäänyt taakse. Kyllä, uusi lukuvuosi on jo pyörähtänyt käyntiin ja katseet siintävät tulevaan. Opetussuunnitelmien uudistaminen on aivan nurkan takana ja paljon muutakin mielenkiintoista on edessä. Jäsenoppilaitokset ovat valmiina, akut on ladattu ja seikkailumieltä löytyy!

Tässä blogikirjoituksessa haluan kuitenkin katsoa hieman takaviistoon. Kulunut kesä jäi mieleeni, valitettavasti, monen musiikkileirin ja festivaalin taloudellisten ja toiminnallisten vaikeuksien vuoksi. Musiikkileirit sml-blogi-kuva_edited-1ovat olleet aina tärkeitä soiton opiskelun tehostajia kesäaikaan, mutta nyt usealle leirille ei löydy opiskelijoita, taloudellista tukea on karsittu, organisaatiot ovat kokeneet muutoksia, opetustarjontaa on jouduttu vähentämään ja esimerkiksi leiriorkestereita on vaikeaa saada koottua. Onneksi tämä ei, ainakaan vielä, ole kaikkien kurssien todellisuutta, vaan toki toimiviakin leirejä on. Millainen on oman oppilaitoksesi yhteistyösuhde lähiseudun musiikkileiriin tai kesätapahtumaan?

Suomen kesä on lyhyt, mutta syksyllä se tuntuu olleen pitkä, jos sen aikana soitinkotelon pinnalle on päässyt kerääntymään pölyä. Kylläpä on syksyllä sormijärjestykset sekaisin, hashtagit ja beet unohtuneet! Useissa jäsenoppilaitoksissamme on järjestetty onnistuneesti kesän aluksi ja sen lopussa muutaman päivän musiikkikursseja, mutta miksi meidän täytyisi olla huolissamme jonkun ulkopuolisen tahon järjestämästä tapahtumasta? Monestakin syystä.

Tiedämme, että taiteen perusopetusta arvostetaan ja sitä tuetaan verovaroin voimakkaasti. Myös opiskelijoidemme vanhemmat haluavat maksaa laadukaasti järjestetystä harrastustoiminnasta. Valtion ja kunnan pieni panos tulee tunnetusti moninkertaisena takaisin, mutta väitän vaikutusten voimistuvan, mikäli myös kesätauon aikana, joka puolella Suomea järjestettävien musiikkileirien kanssa tehtävä yhteistyö saadaan toimimaan. Kun leiri voi hyvin, voi musiikkiopistokin taas paljon paremmin.

Onhan asiaan oppilasnäkökulmakin. Talven aikana opittua ei kannattaisi unohtaa kesäksi, vaan rikastuttaa, kerrata ja jakaa osaamistaan soittokavereiden kanssa. Uusi syksy pääsee alkamaan aivan toisenlaiselta pohjalta, kun kesällä on jaksanut panostaa itselle tärkeään harrastukseen.

Entä se kesäloma rehtoreilla ja opettajilla? On helppoa osoitella sormella sitä toista, jonka tehtävänä on innostaa oppilaita leireille tai kantaa vastuuta yhteistyöstä. Vaatii kuitenkin kaikkien meidän osallistumista, jotta oman paikkakunnan kesäriennot sulautuvat osaksi musiikkiopiston toimintakulttuuria. Niihin kerta kaikkiaan vain lähdetään. Totta kai musiikkioppilaitokset haluavat tuoda toimintaansa esille tilaisuuksissa, joissa ihimisiä liikkuu paljon ja he ovat hyvällä tuulella.

Musiikkiopistot ja leirit tarvitsevat toisiaan. Meidän oppilaamme tarvitsevat niitä molempia. Rahaa ei ole hukattavaksi. Alamme tarvitsee näkyvyyden myös kesäaikaan. Teemme laadukkaan opetuksen lisäksi myös laadukasta yhteistyötä!

Hyvää alkanutta lukuvuotta 2016-2017 SML:n jäsenoppilaitoksille!

Minna Kajander
hallituksen jäsen

Vastaa