[SML-blogi] LAPIN LAPSET LAVALLA

Kaisa Kuula-Bullat, hallituksen varajäsen |

Vuosi sitten Lapin musiikkiopiston Lappia-kvartetti osallistui Toivo Kuulan kamarimusiikin nuotin julkaisukonsertteihin Helsingissä ja Kotkassa. Kukin konsertti keräsi yli 100 soittajaa Espoon, Porvoon ja Kotkan-seudun musiikkiopistoista. Innostuin tästä niin, että päätin järjestää samanlaisen meillä Lapissa. Olihan Opetushallituksen valtionavustusten haku juuri käynnissä. Toivo Kuulan musiikki sopi hyvin teemaksi, koska vuosi 2018 on säveltäjän muistovuosi. Sain houkuteltua hankkeeseen mukaan Koillis-Lapin ja Meri-Lapin musiikkiopistot.

Hankkeen nuottimateriaalin on toimittanut serkkuni Sirkka Kuula. Hänen vuosikausien työnsä huipentui tänä vuonna, kun Fennica Gehrman julkaisi Toivo Kuulan teoksista Sirkan tekemät soitinnukset jousiorkesterille. Meillä oli näin valmis juuri musiikkiopiston oppilaille tehty materiaali käytettävissämme. Syksyllä 2017 jaoimme nuotit ja aloitimme harjoittelun kaikissa Lapin alueen musiikkiopistoissa.

Hanke huipentui Lapin alueen musiikkiopistojen jokaisen musiikkiopiston ylläpitäjäkaupungissa pidettävään konserttiin. Kemissä konsertti pidettiin torstaina 19.4.2018, Rovaniemellä lauantaina 21.4.2018 ja Kemijärvellä tiistaina 24.4.2018.

Laajalle kuulijakunnalle Kuula on tullut tunnetuksi rakastetuista yksinlauluistaan ja kuoroteoksistaan. Viulukappaleista klassikoksi on muodostunut Chanson sans paroles, jonka Toivo antoi joululahjaksi ystävälleen Kaarlo Sovijärvelle. Se oli aluksi käyttötarkoituksensa mukaisesti nimeltään Joululaulu, mutta sai myöhemmin nimen Sanaton laulu. Tämä teos kokosi kaikkiaan 128 lasta lavalle 12 eri Lapin kunnasta. Sanattomasta laulusta tehty soitinnus oli aivan huikea, jossa jokaiselle soittajalle huilisteja myöten on oman tasoinen stemma.

Kokoelmissa on myös upeita kansanlaulusovituksissa, jossa varmasti jokainen soittaja pääsee mukaan. Olihan Toivo Kuula intohimoinen Etelä-Pohjanmaan kansanmusiikin kerääjä. Keräysmatkallaan 1907 hän kirjoitti tulevalle vaimolleen Almalle hehkuvan innostuksen vallassa:

«Näissä lauluissa kuvastuu Pohjalainen leveä ja vapaa luonne, Eteläpohjanmaan mittaamattomat suot ja silmiinkantamattomat lakeudet, hurjuus, uljaat hevoset, punainen ja lämmin veri ja vankien kalisevat kahleet.– Niissä on tunnetta ja repäisevää voimaa, niissä sisun purkauksia ja salamoivaa vihaa ja repäisevintä iloa. Olen nyt oikein niitten kaikista villeimpien puukkojunkkarien keskuudessa. Ja kun sinä illalla taivasta katsot ja näet iltaruskon punertavan ja sitten sammuvan niin se saammuu siihen maahan, jossa minä olen.»

Case Cool


Kaisa Kuula-Bullat
Lapin musiikkiopiston rehtori
SML:n hallituksen varajäsen