Selvät Sävelet -podcast

Selvät Sävelet on podcast musiikinopetuksesta Suomessa. Sitä julkaisee Suomen musiikkioppilaitosten liitto.

Kun tilaat podcastin itsellesi vaikka Spotifyssa, Apple tai Google podcastista tai melkeinpä miltä muulta tahansa alustalta saat uudet jaksot automaattisesti, kun ne ovat julkaistu.

 
Ajatuksia arvioinnista

Uusimmassa Selvät Sävelet -jaksossa puhutaan arvioinnista ja sen ympärillä olevista kysymyksistä. Aiheesta keskustelemassa ja kentän kysymyksiin vastaamassa on SML:n väliaikainen toiminnanjohtaja KT Eija Kauppinen, joka aikaisemmin on toiminut OPH:n musiikin ja tanssin opetusneuvoksena.

Selvät Sävelet -podcastia tuottaa Suomen musiikkioppilaitosten liitto ja sen on toimittanut Mikko Kapanen.

 

05. Kaikki mukaan! – inklusiivinen musiikinopetus

Inklusiivisessa musiikinopetuksessa kyse on siitä, miten musiikinopetusta pystytään tarjoamaan ihan jokaiselle, mutta erityisesti sellaisille ihmisille, joilla on erityisen tuen tehostettua tarvetta. Näitä kohderyhmiä on kasvava määrä, eikä välttämättä ole, tai edes tarvitse olla mitään yhtä termiä selittämään kaikkia tähän piiriin kuuluvia, mutta muiden muassa siihen kuuluvat esimerkiksi kehitysvammaiset oppijat ja sellaiset, joilla on muita moninaisuuden muotoja elämässään.

Haastatteluissa mukana ovat Kuopion konservatorion apulaisrehtori Elina Vetoniemi ja Musiikkikoulu ja -keskus Resonaarin johtaja Markku Kaikkonen.

Selvät Sävelet -podcastia tuottaa Suomen musiikkioppilaitosten liitto ja sen on toimittanut Mikko Kapanen.

 

04. Vauvojen ja taaperoiden etäopetusta muskarissa

 

Kaikkia oletuksia vastoin, ihan kaikkien pienimpien lasten etämuskari toimii aika hyvin. Ei ehkä ihan koko ajan tai joka kerta – eikä se monelle ole se ideaali tapa käydä muskarissa – mutta siitä huolimatta on olemassa myös todella paljon positiivisia kokemuksia. 

Tässä Selvät Sävelet -jaksossa puhutaan muskariopettajan ja varhaisnuorten musiikin opetuksen asiantuntijan Ulla Piispasen kanssa. Ullalla on muutaman vuosikymmenen kokemus alalta ja hän on puhunut Suomen muskarimallista myös kansainvälisesti. Hän on myös kirjoittanut ”Muskarisoppa” -kirjan, joten hän on hyvässä asemassa arvioimaan etämuskarin haasteita ja mahdollisuuksia korona-aikana.

03. Selvät sävelet kuntavaaleihin

Tämän kuukauden Selvät Sävelet -podcastjaksossa keskitytään tuleviin kuntavaaleihin ja yleisemminkin vaikuttamistyöhön. KULTA ry:n pääsihteeri ja entinen kansanedustaja ja Tampereen kaupunginvaltuutettu Rosa Meriläinen tuntee tilanteen molemmista suunnista. Poliitikkona hän on hyötynyt kentältä tulleesta tiedosta ja nykyään hän jakaa sitä oman työnsä puitteissa eteenpäin päätöksentekijöille. Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n tavoitteena on vahvistaa alan yhteiskunnallista asemaa ja taloudellisia toimintaedellytyksiä valtakunnallisesti

Tässä jaksossa käymme läpi myös Suomen musiikkioppilaitosten liiton nostoja kuntatason vaikuttamistyöhön. Niitä voi tarkastella myös meidän omasta esitteestä, jonka voi ladata itselleen.

HUOM: Kuntavaalit siirtyvät kesäkuulle (Oikeusministeriö) – Jakso on tehty ennen aikataulun muuttamista. 

Twitter: https://twitter.com/SMLverkossa

Facebook: https://www.facebook.com/musicedu.fi

Muista myös yhteinen kampanjaviikko #kultainenpapukaijamerkki

6.-11.4.

Kultainen papukaijamerkki -viikon sosiaalisen median nostot. Kulta ry on kulttuurialan valtakunnallinen edunvalvontajärjestö ja sen jäsenistö nostaa viikon aikana esiin kuntien positiivisia kulttuuritekoja.

Liitymme mukaan työhön. Lisätietoja kampanjasta on Kulta ry:n sivuilla.

Mieti mitä positiivista oppilaitoksesi on tehnyt kunnan kulttuurielämän eteen, josta olette saaneet kehuja ja huomiota paikkakunnalla? Asian tai teon ei tarvitse olla iso, mutta se on aiheuttanut hyvää mieltä ja positiivista huomiota tai edistänyt taiteen perusopetuksen tai ammatillisen koulutuksen asemaa alueella.

Tavoite on antaa näille hyville teoille ”papukaijamerkki”.

Postauksia voi olla vain yksi tai se voi olla useamman noston sarja

Postauksissa voi käyttää myös papukaijakuvaa Kulta ry:n aineistosivulta.

https://bit.ly/2O5To6b

*****
02. Miltä näyttää suomalaisen musiikkikoulutuksen tulevaisuus? (helmikuu 2021)

Tässä kuussa Selvät Sävelet -podcastin aiheena on suomalaisen musiikkikoulutuksen tulevaisuus ja erityisesti hiljattain julkaistu Suomalaisen musiikkikoulutuksen visio 2030.

Mukana aiheesta keskustelemassa on visiotyöryhmän puheenjohtaja ja samalla SML:n puheenjohtahtaja Jouni Auramo. Itse visio-dokumentin voit lukea täältä: https://www.musiikkikoulutuksenvisio.fi/

Kun tilaat podcastin itsellesi vaikka Spotifyssa, Apple tai Google podcastista tai melkeinpä miltä muulta tahansa alustalta saat uudet jaksot automaattisesti, kun ne ovat julkaistu.

Voit myös seurata Suomen musiikkioppilaitosten liittoa Facebookissa ja Twitterissä.

*****
01. Huippulahjakkuutta ja kansainvälistä yhteistyötä (tammikuu 2021)

Tämän kuun Selvät Sävelet -jaksossa pohditaan huippulahjakkuutta ja kansainvälistä yhteistyötä.

Seinäjokelainen 14-vuotias Juho Ranta-Maunus voitti hiljattain arvostetun Young Guitarist of the Year -palkinnon. Tässä jaksossa meillä on mukana keskustelemassa hänen opettajansa Antti Honkanen Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistosta.

Toisena aiheena puhutaan siitä, mikä on musiikin opetuksen tila Euroopassa ja muissa Pohjoismaissa, ja miksi yhteistyö on tärkeää. Tästä aiheesta meille lisää kertoo Suomen musiikkioppilaitosten liiton toiminnanjohtaja Timo Klemettinen, joka on aikaisemmin toiminut myös Euroopan musiikkioppilaitosten liiton toiminnanjohtajana sekä muissa kansainvälisissä vastuutehtävissä.

Lue lisää: 14-vuotias suomalainen on maailman paras nuori kitaristi – Juho Ranta-Maunus: ”Tuntuu tosi mahtavalta” (Yle)

*****

Selvät Sävelet: jakso 00

 

Tervetuloa Selvät Sävelet -podcastin pariin. Tässä podcastissa puhutaan suomalaisesta musiikinopetuksesta ja siihen liittyvistä asioista ja ilmiöistä. Alamme julkaisemaan jaksoja tammikuusssa 2021, mutta jo sitä ennen otetaan pieni katsaus erikoiseen vuoteen – 2020 – sekä Nuori Soittaa! -tapahtumaan, joka tänä vuonna järjestettiin ensimmäistä kertaa verkossa. Mukana jaksossa Katariina Liimatainen, Raine Tikkanen, Rauno Ampuja, Ilari Laakso ja Timo Klemettinen ja sen juontaa Mikko Kapanen. 

Selvät Sävelet -podcastia julkaisee Suomen musiikkioppilaitosten liitto.