Kaartin soittokunta muuttaa Finlandia-talosta Ruoholahteen

Kuva: Puolustusvoimat / Vili Sallinen ja Sampo Saloheimo

Konservatoriotalossa Ruoholahdentori 6:ssa soi vuoden 2020 alusta klassisen musiikin lisäksi myös sotilasmusiikki, kun Kaartin soittokunta muuttaa Helsingin Konservatorion Säätiöltä vuokrattuihin tiloihin.

Kaartin soittokunnan nykyiset tilat Finlandia-talossa ovat menossa lähitulevaisuudessa useaksi vuodeksi peruskorjaukseen, joten soittokunta tarvitsee uudet tarkoituksenmukaiset tilat. Helsingin Konservatorion Säätiö vuokraa soittokunnan käyttöön toimisto-, soitto- ja harjoitustiloja, jotka vapautuvat Metropolia Ammattikorkeakoululta. Osa tiloista sekä konsertti- ja kamarimusiikkisali oheistiloineen ovat yhteiskäytössä.

– Muuton myötä tilamme kasvavat, joka mahdollistaa paremmin instrumenttien harjoittelun. Iloitsemme konservatorion suuresta salista, joka tulee olemaan orkesterimme sydän. Lisäksi on innostavaa päästä saman katon alle musiikinopiskelijoiden kanssa. Opettajien, soittokuntalaisten ja oppilaiden vuorovaikutuksesta hyötyvät kaikki, sanoo Kaartin soittokunnan päällikkökapellimestari Pasi-Heikki Mikkola.

Konservatorion oppilaille, henkilökunnalle ja tapahtumien yleisölle Kaartin soittokunnan saapuminen näkyy lähinnä kiinteistön pieninä muutostöinä, jotka liittyvät muun muassa soittokunnan soitinten liikutteluun ja säilyttämiseen.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, kun saamme puolustusvoimien edustussoittokunnan uudeksi vuokralaiseksemme konservatoriotaloon. He saavat käyttöönsä musiikin opettamista ja esittämistä varten suunnitellut tilat ja me saamme hyvän vuokralaisen. Toivottavasti rinnakkaiselostamme kehittyy myös hyviä opetus- ja konserttitoimintaan liittyviä yhteistyömuotoja, sanovat Helsingin Konservatorion hallintojohtaja Harri Pellikka ja rehtori Rea Warme-Korpinen.

Kaartin soittokunta on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ammattiorkesteri. Vuonna 1819 perustettuun soittokuntaan kuuluu 43 soittajan lisäksi päällikkökapellimestari, kapellimestari, intendentti, vääpeli, nuotistonhoitaja sekä varusmiesyhtye. Soittokunta esiintyy puolustusvoimien tilaisuuksien lisäksi valtiollisissa edustustilaisuuksissa kuten valtiovierailuilla ja tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Soittokunta soittaa myös julkisia konsertteja ja esiintyy maanpuolustusjärjestöjen tilaisuuksissa. Kaartin soittokunnan 200-vuotisjuhlallisuudet huipentuvat marraskuussa 2019 soitettavissa juhlakonserteissa Helsingin Musiikkitalossa ja Lahden Sibeliustalossa, joissa nähdään myös soittokunnan historiaa esittelevä näyttely.

Helsingin Konservatorio on perustettu vuonna 1922. Se tarjoaa korkealaatuista ja monipuolista taiteen perusopetusta musiikin laajan oppimäärän mukaan, toisen asteen ammatillista koulutusta (klassisen musiikin muusikko ja pianonvirittäjä) sekä Avoimen konservatorion opintoja aikuisille musiikinharrastajille. Konservatoriotalon saleja vuokrataan myös vierailukonsertteja varten.

kaartinsoittokunta.fi
konservatorio.fi

Lisätietoja:

Kaartin soittokunta

Päällikkökapellimestari Pasi-Heikki Mikkola puh. 0299 422 800, pasi-heikki.mikkola@mil.fi
Intendentti Heli Leppälä-Hakala puh 0299 422 802, heli.leppala-hakala@mil.fi

Helsingin Konservatorio

Hallintojohtaja Harri Pellikka puh. 050 564 3488, harri.pellikka@konservatorio.fi
Rehtori Rea Warme-Korpinen puh. 050 564 3586, rea.warme@konservatorio.fi