Helsingin Juniorijouset menestyi Saksassa

MEDIATIEDOTE 24.10.2017

Helsingin Juniorijouset sai suitsutusta Saksassa Münsterin konsertistaan:

”On konsertteja, jotka ovat niin hyviä, ettei tiedä mitä niistä nostaa esiin. Kuten perjantaina Raatihuoneen juhlasalissa, kun kuuluisat Helsingin Juniorijouset näyttivät osaamistaan. – Oliko kyse erityisestä sointikulttuurista? Vai teosvalinnoista, jotka esittelivät 20. vuosisadan suurenmoista jousimusiikkia (plus saksalaisen kantaesityksen)? Vai siitä itsestäänselvyydestä, jolla nuori suomalainen kokoonpano lopuksi yhdisti voimansa täkäläisen musiikkikoulun nuoriso-orkesterin kanssa? Oli miten oli: on tuskin monta konserttia, joka vuonna 2017 pystyy yltämään tämän tasolle. Se mitä Helsingin Juniorijouset esitteli, on myös ainutlaatuisen suomalaisen musiikkikulttuurin hedelmiä.” (Arndt Zinkant, Westfälische Nachrichten 22.10.2017)

Itä-Helsingin musiikkiopiston maineikas orkesteri Helsingin Juniorijouset esiintyi Saksaan suuntautuneella kiertueellaan myös Berliinin Sportschule im Olympiapark –koulussa ja Dresdenin musiikkikorkeakoulun Hochschule für Musik Carl Maria von Weber konserttisalissa. Myös nämä konsertit olivat erittäin suuria menestyksiä suomalaisorkesterille ja kapellimestari Jukka Rantamäelle. Münsterin vierailu oli vaihtovierailu Westfalenin nuorisokamariorkesterin kanssa, joka vieraili Suomessa syyskuussa. Orkesterien yhteisteos, saksalaiselta Enjott Schneiderilta Goethe-instituutin tuella tilattu Tansseja peikkojen maasta sai maailmankantaesityksensä Temppeliaukion kirkossa 19.9.2017. Helsingin Juniorijousten kiertue kuului Suomi 100 –tapahtumiin.

Kiertuetunnelmia myös https://www.facebook.com/Juniorijouset/

Westfälische Nachrichten –lehden konserttiarvostelu löytyy alla olevan linkin takaa; artikkelin käännös viestikentässä alempana.

http://www.wn.de/Muenster/Kultur/3029651-Helsinki-Strings-und-Westfaelisches-Jugendkammerorchester-im-Rathausfestsaal-Eine-Streicher-Sause-in-XXL

WESTFÄLISCHE NACHRICHTEN 22.10.2017

Münster –

On konsertteja, jotka ovat niin hyviä ettei tiedä, mitä niistä nostaa esiin. Kuten perjantaina Rathausfestsaalissa, kun kuuluisat Helsingin Juniorijouset näyttivät osaamistaan.

Von Arndt Zinkant

Oliko kyse erityisestä sointikulttuurista? Vai teosvalinnoista, jotka esittelivät 20. vuosisadan suurenmoista jousimusiikkia (plus saksalaisen kantaesityksen)? Vai siitä itsestäänselvyydestä, jolla nuori suomalainen kokoonpano lopuksi yhdisti voimansa täkäläisen musiikkikoulun nuoriso-orkesterin kanssa? Oli miten oli: on tuskin monta konserttia, joka vuonna 2017 pystyy yltämään tämän tasolle.

Se mitä Helsingin Juniorijouset esitteli, on myös ainutlaatuisen suomalaisen musiikkikulttuurin hedelmiä. Orkesterin jäsenet ovat 10- 20 –vuotiaita – ja itse asiassa lähes yksinomaan tyttöjä. Yleisö oli haltioissaan varsinkin siitä, miten vaikuttavalla intensiteetillä kapellimestari Jukka Rantamäki johti teokset.

Se että Sibelius on Helsingin Juniorijousten sydäntä lähellä, on selvää. Tämä sävelsi kuuluisten sinfonioidensa ohella viehättäviä kappaleita myös pienemmille kokoonpanoille. Kuten Humoreskit op. 89 (no:t 3 ja 4), jotka lumosivat pohjoismaisella sävyllään ja runollisella tunnelmallaan. Ja miten hienostuneesti ensiviulistit Darja Gustafsson ja Laura Kukkonen esittivät soolot – se sai yleisön kaksin verroin suunniltaan.

Ensimmäinen osa oli täysin suomalainen: Ahti Sonnisen iskevä „Danza Karelia“ (1977). Ja „Triptyykki“, jonka (ennen muuta pianistina tunnettu) Olli Mustonen sävelsi viime vuonna nimenomaan Juniorijousille. Hyvä! Mutta vieläkin ilmaisuvoimaisemmin soi Shostakovitshin Kamarisinfonia op. 110a: sarkastinen itse-retrospektiivi sitaatteineen, depressiivinen ”jäähyväiskirje säveltäjälle itselleen”, kuten kapellimestari Rantamäki esitti. Ja miten tämä joukko nuoria pystyi eläytymään siihen, oli mykistävää. Ja sydäntä särkevää.

“Tanssit peikkojen maasta” ovat peräisin saksalaiselta (elokuva-)muusikolta Enjott Schneiderilta; väkevää musiikkia näyttävine efekteineen, mukaan lukien jalkojen tömistelyn ja soitinten koputtelun. Yhdessä Westfalenin nuorisokamariorkesterin kanssa jousihumua XXL.

 

Tiedot lähetti:

Minna Launonen
hallinnollinen sihteeri
Itä-Helsingin musiikkiopisto
Kreijarinkuja 4, 00820 Helsinki
0404517497, (09)57725831
minna.launonen[at]ihmo.fi

Vastaa