Selvät Sävelet -podcast

Selvät Sävelet on podcast musiikinopetuksesta Suomessa. Sitä julkaisee Suomen musiikkioppilaitosten liitto.

Kun tilaat podcastin itsellesi vaikka Spotifyssa, Apple tai Google podcastista tai melkeinpä miltä muulta tahansa alustalta saat uudet jaksot automaattisesti, kun ne ovat julkaistu.

Marja Ikonen ja ensimmäinen vuosi musiikkiopiston rehtorina

Tässä Selvät sävelet -jaksossa kuullaan Mikkelin musiikkiopiston Marja Ikosen ajatuksia. Hän on toiminut rehtorina nyt reilun vuoden, ja on mielenkiintoista kuulla mitä sen aikana on opittu ja mikä on ollut haastavaa. Rehtorin tehtävä on hyvin erityinen, ja vertaistuki ei aina ole fyysisesti samassa talossa, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö sitä olisi.

Kesän avaus kansanedustaja Minja Koskelan kanssa

Minja Koskela on Suomen musiikkioppilaitosten liiton entinen toiminnanjohtaja ja ensimmäisen kauden kansanedustaja. Keskustelemme hänen kokemuksistaan musiikin ja taiteen perusopetuksen parissa ja siitä miten asioihin pystyy nyt Arkadianmäellä vaikuttamaan. 

Uusi Selvät sävelet -jakso: Matti Ruippo ja teknologia musiikin opetuksessa

Tässä Selvät sävelet -jaksossa keskustelemme musiikkiteknologiasta ja sen mahdollisuuksista tekoälyn aikakaudella. Vieraana on Matti Ruippo ja hänen kanssamme puhumme myös koronan digiloikasta, TeknoDida-tapahtumasta ja siitä, miten musiikin teknologia on vaikuttanut koko musiikin opetukseen.

Matti Ruippo (mus. lis.) on musiikkiteknologian lehtori Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Ohjelmassa mainittuja linkkejä:

Musiikinopetus uudella vaalikaudella

Tervetuloa Selvät sävelet -keskusteluohjelman vaalijaksoon!

Vieraina meillä ovat Sanni Grahn-Laasonen ja Nasima Razmyar, ja pohdimme, että miten voivat musiikinopetus ja taiteen perusopetus ensi vaalikaudella? Entä mitä niistä tulisi sanoa hallitusohjelmassa? Mikä on musiikin itseisarvo vai mitataanko sitä vain välillisillä arvoilla?

Mitä ovat musiikin hahmotustaidot?

Vuosi 2023 on SML:ssä musiikin hahmotustaitojen eli muhan teemavuosi ja sitä lähdetään avaamaan ihan aluksi Selvät sävelet -ohjelmassa yhdessä Kalle Katajan ja Hanne Närhinsalon kanssa. He ovat muhaopettajia, asiantuntijoita ja mukana teemavuoden työryhmässä. Heidän kanssaan keskustellaan mm. siitä, miksi juuri muha tekee suomalaisesta musiikinopetuksen ihmeestä erityisen. 

Muha-opetuksessa on kuitenkin monta haastetta. Yksi niistä on se, että riittääkö meillä päteviä opettajia tulevaisuudessa, kun monet tämän hetkisistä ovat eläköitymässä tulevina vuosina. Uusia alan opiskelijoita tarvitaan kiireesti lisää. 

Selvät sävelet: Atso Almilan matka musiikkiin

Tässä Selvät sävelet -jaksossa on mukana yksi Nuori soittaa! 2020 -suojelijoista, Atso Almila. Muina suojelijoina tapahtumassa ovat opetusministeri Li Anderson ja Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen.

Atso Almila kertoo tarinansa, ja keskustelemme kasvamisesta musiikin parissa, musiikinopetuksesta yleisellä tasolla ja tietenkin myös hänen värikkäästä elämästään.

Selvät sävelet: Sanna Kivijärvi ja saavutettavuus musiikinopetuksessa

Miten tehdä musiikinopetuksesta saavutettavampaa?  

Tässä Selvät sävelet -jaksossa puhutaan tästä aiheesta Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tohtori Sanna Kivijärven kanssa.

Sanna on ​​Musiikkikasvatuksen yliopistonlehtori Taideyliopiston Sibelius-Akatemialla, jossa hän opettaa sekä tulevia perusopetuksen ja lukion musiikinopettajia että instrumenttipedagogeja. Hän on myös Musiikkikasvatuksen yhdenvertaisuuden tutkija ja Taideyliopiston yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo -työryhmän jäsen ja mukana myös opettajana Metropolia ammattikorkeakoulussa monialaisessa Luovuus ja taide sosiaali- ja terveysaloilla -koulutuksessa, jossa taiteen saavutettavuus on keskeinen sisältöalue.

Saavutettavuus musiikinopetuksessa on myös teema kohta alkavilla SML:n ja Suomen konservatorioliiton yhteisillä syyspäivillä, jotka pidetään satavuotista taivaltaan juhlivalla Helsingin konservatoriolla 21.-23.11.2022.

Kaisa Rönkkö ja musiikkialan yhteinen ääni

Tässä Selvät sävelet -jaksossa puhutaan siitä, mikä on musiikinopetuksen rooli suomalaisen musiikin valtavassa kokonaisuudessa. Puhumme matkasta ammattilaisuuteen ja myös siitä, että musiikin opetuksen tukeminen on investointia tulevaisuuteen. Keskustelun aikana pohditaan, mitä voidaan oppia jääkiekkoilijoilta ja heidän Leijonapolulta ja tietysti myös siitä, miksi suomalaisen musiikkielämän olisi hyvä puhua yhteisellä äänellä.

Kaisa Rönkkö on juuri aloittanut uuden työn Music X Media -tapahtuman toimitusjohtajana, mutta hänellä on merkittävä kokemus suomalaisesta musiikista ja sen sisällä vaikuttamisesta eri tehtävissä vuosien ajan.

Musiikin opiskelua sotaa paossa

Tässä Selvät Sävelet -jaksossa puhutaan suomalaisten musiikkioppilaitosten mahdollisuuksista ja valmiudesta auttaa Ukrainasta sotaa pakoon lähteneitä lapsia ja nuoria soittajia.

Mukana keskustelemassa on Tuuli Talvitie, joka on Käpylän musiikkiopiston rehtori ja Suomen musiikkioppilaitosten liiton hallituksen jäsen. Siinä roolissa hän on ollut koordinoimassa aiheesta käytyä keskustelutilaisuutta, ja mukana myös Ilari Iivonen, joka toimii rehtorina Musiikkiopisto Avoniassa, Espoossa, jossa hiljattain ehti aloittaa ensimmäiset uudet ukrainalaiset oppilaat.

Tempo-orkestereissa musiikkia kaikille

Tässä Selvät sävelet -keskusteluohjelman jaksossa puhumme Tempo-orkesteritoiminnasta Suomessa ja maailmalla. 

Mukana puhumassa tästä matalan kynnyksen orkesteritoiminnasta ja muustakin siihen liittyvästä, meillä on Sistema Finland ry.n toiminnanjohtaja Verna Kaunisto-Feodorow ja taiteellinen johtaja Juha Ahvenainen.

Selvät Sävelet -podcastia tuottaa Suomen musiikkioppilaitosten liitto ja sen on toimittanut Mikko Kapanen.

Missä musiikinopetuksessa mennään ja mihin ollaan menossa – keskustelussa Minja Koskela

Tässä Selvät Sävelet -jaksossa keskustellaan musiikin opetuksen asemasta ja tehtävästä yhteiskunnassa. Pohdimme, että miten näitä pystytään vahvistamaan ja samalla, että miten jo nyt tehtävää hyvää työtä pystytään tuomaan kaikkien tietoisuuteen.

Keskustelussa tasa-arvo, tarvittavat resurssit ja vähän pakollista koronakeskustelua. Mukana keskustelemassa on Suomen musiikkioppilaitosten liiton tuore toiminnanjohtaja Minja Koskela.

Ajatuksia lyömäsoitinten opiskelusta

Tässä Selvät sävelet -jaksossa tutustutaan lyömäsoittimiin ja niiden opetukseen Suomessa. Lyömäsoittimet ovat aika valtava instrumenttiryhmä, jonka sisälle mahtuu todella monipuolisia soittimia ja tätä meille on avaamassa Mika Säily ja Tomi Kauppila. He ovat mukana järjestämässä tänä vuonna vietettävää lyömäsoitinten teemavuotta ja myös mukana uudessa lyömäsoitintaiteiden yhteisössä. Tämän lisäksi he ovat tietenkin kentän rautaisia ammattilaisia.

Lyömäsoitinten teemavuosi: https://bit.ly/33GnSn1 Tilaa SML:n uutiskirje: https://bit.ly/3nspo35

 
Uusia tuulia ja joululauluja Sanna Saarisen kanssa

Tämän vuoden viimeisessä Selvät Sävelet -keskusteluohjelmassa jutellaan Suomen musiikkioppilaitosten liiton uuden puheenjohtajan, Sanna Saarisen kanssa. Sanna on musiikkiopisto Juvenalian rehtori ja hänen kanssaan puhutaan musiikillisesta matkasta, musiikinopetuksen realismista ja tietenkin myös joulumusiikista.

Kiitos kun olet ollut meidän matkassa vuoden 2021 – ensi vuonna jatketaan.

Sibelius-Akatemialle musiikkia opiskelemaan

Tässä Selvät sävelet -jaksossa pohdimme, että minkälaista on opiskelu Sibelius-Akatemialla ja kenen sinne kannattaa hakea. Keskustelemme nykyisten oppilaiden Mikko Malmivaaran ja Eevi Hannosen kanssa sekä opiskelusta että suunnitelmista sen jälkeen ja mukana on myös Dekaani Emilie Gardberg. Hänen kanssaan puhumme mm. nuorisokoulutuksesta, kansanmusiikista ja monesta muusta musiikkiin liittyvästä aiheesta.

Lue lisää…

Ajatuksia arvioinnista

Uusimmassa Selvät Sävelet -jaksossa puhutaan arvioinnista ja sen ympärillä olevista kysymyksistä. Aiheesta keskustelemassa ja kentän kysymyksiin vastaamassa on SML:n väliaikainen toiminnanjohtaja KT Eija Kauppinen, joka aikaisemmin on toiminut OPH:n musiikin ja tanssin opetusneuvoksena.

Selvät Sävelet -podcastia tuottaa Suomen musiikkioppilaitosten liitto ja sen on toimittanut Mikko Kapanen.

05. Kaikki mukaan! – inklusiivinen musiikinopetus

Inklusiivisessa musiikinopetuksessa kyse on siitä, miten musiikinopetusta pystytään tarjoamaan ihan jokaiselle, mutta erityisesti sellaisille ihmisille, joilla on erityisen tuen tehostettua tarvetta. Näitä kohderyhmiä on kasvava määrä, eikä välttämättä ole, tai edes tarvitse olla mitään yhtä termiä selittämään kaikkia tähän piiriin kuuluvia, mutta muiden muassa siihen kuuluvat esimerkiksi kehitysvammaiset oppijat ja sellaiset, joilla on muita moninaisuuden muotoja elämässään.

Haastatteluissa mukana ovat Kuopion konservatorion apulaisrehtori Elina Vetoniemi ja Musiikkikoulu ja -keskus Resonaarin johtaja Markku Kaikkonen.

Selvät Sävelet -podcastia tuottaa Suomen musiikkioppilaitosten liitto ja sen on toimittanut Mikko Kapanen.

04. Vauvojen ja taaperoiden etäopetusta muskarissa

Kaikkia oletuksia vastoin, ihan kaikkien pienimpien lasten etämuskari toimii aika hyvin. Ei ehkä ihan koko ajan tai joka kerta – eikä se monelle ole se ideaali tapa käydä muskarissa – mutta siitä huolimatta on olemassa myös todella paljon positiivisia kokemuksia. 

Tässä Selvät Sävelet -jaksossa puhutaan muskariopettajan ja varhaisnuorten musiikin opetuksen asiantuntijan Ulla Piispasen kanssa. Ullalla on muutaman vuosikymmenen kokemus alalta ja hän on puhunut Suomen muskarimallista myös kansainvälisesti. Hän on myös kirjoittanut ”Muskarisoppa” -kirjan, joten hän on hyvässä asemassa arvioimaan etämuskarin haasteita ja mahdollisuuksia korona-aikana.

03. Selvät sävelet kuntavaaleihin

Tämän kuukauden Selvät Sävelet -podcastjaksossa keskitytään tuleviin kuntavaaleihin ja yleisemminkin vaikuttamistyöhön. KULTA ry:n pääsihteeri ja entinen kansanedustaja ja Tampereen kaupunginvaltuutettu Rosa Meriläinen tuntee tilanteen molemmista suunnista. Poliitikkona hän on hyötynyt kentältä tulleesta tiedosta ja nykyään hän jakaa sitä oman työnsä puitteissa eteenpäin päätöksentekijöille. Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n tavoitteena on vahvistaa alan yhteiskunnallista asemaa ja taloudellisia toimintaedellytyksiä valtakunnallisesti

Tässä jaksossa käymme läpi myös Suomen musiikkioppilaitosten liiton nostoja kuntatason vaikuttamistyöhön. Niitä voi tarkastella myös meidän omasta esitteestä, jonka voi ladata itselleen.

HUOM: Kuntavaalit siirtyvät kesäkuulle (Oikeusministeriö) – Jakso on tehty ennen aikataulun muuttamista. 

Twitter: https://twitter.com/SMLverkossa

Facebook: https://www.facebook.com/musicedu.fi

Muista myös yhteinen kampanjaviikko #kultainenpapukaijamerkki

6.-11.4.

Kultainen papukaijamerkki -viikon sosiaalisen median nostot. Kulta ry on kulttuurialan valtakunnallinen edunvalvontajärjestö ja sen jäsenistö nostaa viikon aikana esiin kuntien positiivisia kulttuuritekoja.

Liitymme mukaan työhön. Lisätietoja kampanjasta on Kulta ry:n sivuilla.

Mieti mitä positiivista oppilaitoksesi on tehnyt kunnan kulttuurielämän eteen, josta olette saaneet kehuja ja huomiota paikkakunnalla? Asian tai teon ei tarvitse olla iso, mutta se on aiheuttanut hyvää mieltä ja positiivista huomiota tai edistänyt taiteen perusopetuksen tai ammatillisen koulutuksen asemaa alueella.

Tavoite on antaa näille hyville teoille ”papukaijamerkki”.

Postauksia voi olla vain yksi tai se voi olla useamman noston sarja

Postauksissa voi käyttää myös papukaijakuvaa Kulta ry:n aineistosivulta.

https://bit.ly/2O5To6b

*****
02. Miltä näyttää suomalaisen musiikkikoulutuksen tulevaisuus? (helmikuu 2021)

Tässä kuussa Selvät Sävelet -podcastin aiheena on suomalaisen musiikkikoulutuksen tulevaisuus ja erityisesti hiljattain julkaistu Suomalaisen musiikkikoulutuksen visio 2030.

Mukana aiheesta keskustelemassa on visiotyöryhmän puheenjohtaja ja samalla SML:n puheenjohtahtaja Jouni Auramo. Itse visio-dokumentin voit lukea täältä: https://www.musiikkikoulutuksenvisio.fi/

Kun tilaat podcastin itsellesi vaikka Spotifyssa, Apple tai Google podcastista tai melkeinpä miltä muulta tahansa alustalta saat uudet jaksot automaattisesti, kun ne ovat julkaistu.

Voit myös seurata Suomen musiikkioppilaitosten liittoa Facebookissa ja Twitterissä.

*****
01. Huippulahjakkuutta ja kansainvälistä yhteistyötä (tammikuu 2021)

Tämän kuun Selvät Sävelet -jaksossa pohditaan huippulahjakkuutta ja kansainvälistä yhteistyötä.

Seinäjokelainen 14-vuotias Juho Ranta-Maunus voitti hiljattain arvostetun Young Guitarist of the Year -palkinnon. Tässä jaksossa meillä on mukana keskustelemassa hänen opettajansa Antti Honkanen Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistosta.

Toisena aiheena puhutaan siitä, mikä on musiikin opetuksen tila Euroopassa ja muissa Pohjoismaissa, ja miksi yhteistyö on tärkeää. Tästä aiheesta meille lisää kertoo Suomen musiikkioppilaitosten liiton toiminnanjohtaja Timo Klemettinen, joka on aikaisemmin toiminut myös Euroopan musiikkioppilaitosten liiton toiminnanjohtajana sekä muissa kansainvälisissä vastuutehtävissä.

Lue lisää: 14-vuotias suomalainen on maailman paras nuori kitaristi – Juho Ranta-Maunus: ”Tuntuu tosi mahtavalta” (Yle)

*****

Selvät Sävelet: jakso 00

 

Tervetuloa Selvät Sävelet -podcastin pariin. Tässä podcastissa puhutaan suomalaisesta musiikinopetuksesta ja siihen liittyvistä asioista ja ilmiöistä. Alamme julkaisemaan jaksoja tammikuusssa 2021, mutta jo sitä ennen otetaan pieni katsaus erikoiseen vuoteen – 2020 – sekä Nuori Soittaa! -tapahtumaan, joka tänä vuonna järjestettiin ensimmäistä kertaa verkossa. Mukana jaksossa Katariina Liimatainen, Raine Tikkanen, Rauno Ampuja, Ilari Laakso ja Timo Klemettinen ja sen juontaa Mikko Kapanen. 

Selvät Sävelet -podcastia julkaisee Suomen musiikkioppilaitosten liitto.