”Lähde Lappeenrantaan seurakseni mun, lähde Lappeenrantaan, röörit siellä soi!” Fagottitapahtuma Lappeenrannassa 24.-25.11.2018

Kuva: Laura Clewer

Suomen oboe- ja fagottiseura, Lappeenrannan musiikkiopisto ja Itä-Helsingin musiikkiopisto järjestivät leiriviikonlopun Lappeenrannassa. Leiriin sisältyi ison rööriorkesterin harjoituksia, soittotunteja, illanviettoa ja tietysti viikonlopun päättävä konsertti. Lisäksi tapahtuman aikana tuotiin fagottia enemmän esille ja paikallisilla oli mahdollista tulla tutustumaan fagottiin ja kokeilemaan sitä. Lue alta Lappeenrannassa fagottia opettavan Annariina Penttilän juttu viikonlopusta:

Rööribussiin Helsingistä hyppäsi Itä-Helsingin musiikkiopiston oppilaita sekä jo vanhempia rööristejä. Bussi jarrutti sen verran Kouvolan kohdalta, että sieltä pääsi pari puhaltajaa matkaan.

Jaakko Luoma piti viikonlopun aikana soittotunteja fagottioppilaille ja Sanna Niemikunnas oboeoppilaille. Rööriorkesteriharjoituksia pidettiin viikonlopun aikana ainakin parit, mitä syömiseltä ehdittiin. Lappeenrannan musiikkiopiston kahvilan Sirkku piti huolta soittajien ravitsemuksesta; myös atomit ja vedyt saatiin kuumana syötäväksi poikkeuksellisesti opistolla, eikä kauppatorilla tai satamassa. Osa porukasta kävi tutustumassa vanhaan Lappeenrannan linnoitukseen soittoharjoitusten tauotessa.

Lappeenrannan musiikkiopistolla pidettiin myös avoimien ovien fagottipistettä, jossa sai kaikki kiinnostuneet käydä kokeilemassa fagotin soittoa. Noin kolmekymmentä ihmistä kävi testaamassa fagottia hienolla menestyksellä. Komeita ääniä kuului vähän väliä! Tarkoitus oli saada rohkeimmat kokeilijat mukaan konserttiin soittamaan, mutta tällä kertaa rohkein kokeilija kävi vain harjoituksissa.

Viikonloppu päättyi mahtavaan konserttiin, jonka alkupuolella lavalla oli 36 oboen- ja fagotinsoittajaa Aila Hettulan johtamana. Kappaleet olivat eläinaiheisia ja tunnelma oli katossa. Ikäjakauma tuplarööristeillä oli yhdeksästä vuodesta kahdeksaankymmeneen vuoteen! Loppupuolella konserttia taitavat oppilaat näyttivät osaamistaan. Myös Jaakko Luoma näytti osaamistaan pianisti Maarit Peltomäen säestyksellä, kun G. Schreckin fagottisonaatti täytti salin. Konsertin päätti opettajien fagottikvartetti ja Piazzollan Libertango. Tämän jälkeen iloiset ja onnelliset rööristit hyppäsivät rööribussiin, joka vei pitkänmatkalaiset kotiin päin. 

Lämpimät kiitokset aktiivisille sofsilaisille, että teitte tämän viikonlopun mahdolliseksi. Kiitos Itä-Helsingin musiikkiopistolle, Pohjois-Kymen musiikkiopistolle ja Lappeenrannan musiikkiopistolle sekä Sibelius Akatemialle. Toivotaan, että saamme tänne kaakkoiseen Suomeen lisää fagottioppilaita. 

Iso kiitos ja halaus kaikille mukana olleille! Täällä Karjalan kulmalla sanotaan, että ”Tuutha sie toistekkii”.