SML-blogi: Kirsikkapuiden kukkiessa

Nina Rissanen, Keravan musiikkiopiston rehtori ja SML:n hallituksen varapuheenjohtaja

Tätä tekstiä kirjoittaessani Keravalla kukkii kirsikkapuut. Keravan kaupunki on kuuluisa sadoista kirsikkapuistaan ja niitä tullaan ihastelemaan lähikaupungeistakin. Ajoitus on tässä vierailussa tarkkaa, sillä kukat ovat kauneimmillaan vain viikon verran, johtuen sääolosuhteista ja tuulesta. Sen jälkeen kauneus on vain muisto, joka säilyy mielessä tai vaikkapa kännykän kuvissa.

Pienen Keravan kirsikkapuut eivät ole sattumaa. Se on vaatinut vuosien kaupunkisuunnittelua. Alkuperäinen idea lähti nyt jo eläköityneen kaupungin puutarhurin visiosta, jota on jatkettu seuraavien sukupolvien aikana.

Istuessani Keravan Aurinkomäellä kirsikkapuun katveessa, voin pohtia millaisen jäljen musiikkiopiston rehtori tai opettaja jättää oppilaitokseen ja kaupunkiin. Juuri kirsikanpuiden kukkiessa kevät on kiireimmillään musiikkiopistossa: oppilaat ja opettajat tuottavat konsertteja, tasosuorituksia ja tapahtumia. Vanhojen oppilaiden jatkamisilmoitukset käsitellään ja uusia oppilaspaikkoja markkinoidaan soitinesittelyin, suurilla tempauksilla, somessa ja lehdissä. Pystymmekö näkemään edessämme yhteisen vision ja toimimaan sen suuntaan vai annammeko arjen kiireen viedä mukanaan? Tuleeko päivittäisestä työstä suorittamista ja selviytymistä tehtävästä toiseen vai maltammeko pysähtyä valitsemaan suuntaa ratkaisuja tehdessämme?

Musiikkiopistomme visio kuuluu: Yhdessä soiva Kerava. Ajassa elävä, perinteestä ammentava.

Työmme näkyy Keravalla tulevina vuosina kuten kirsikkapuut. Oppilaat kukoistavat, kasvavat aikuisuuteen ja jatkavat elämäänsä toisaalla. Tulevat sukupolvet jatkavat musiikkikasvatuksen kauneuden ylläpitoa ja kehittämistä Keravalla. Vanhat puut kukkivat joka kevät, mutta aina joku istuttaa myös uuden.

Nina Rissanen

SML:n varapuheenjohtaja

Keravan musiikkiopiston rehtori / ”kirsikkapuun istuttaja”