Ministeriön näkemys: musiikin erikoisasemaa ”ei pureta”

Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen (kuva YouTube-striimistä)

Opetus- ja kulttuuriministeriö teki vahvan kannanoton musiikinopetuksen tulevaisuuden turvaamisen puolesta Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n järjestämässä keskustelutilaisuudessa Helsingissä.

Katso video koko keskustelutilaisuudesta tästä.

Orkestereiden tulevaisuuteen liittyvässä keskustelutilaisuudessa puhumassa olivat kapellimestari Susanna Mälkki, kapellimestari Taavi Oramo ja Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n puheenjohtaja Erkki Liikanen. Tilaisuuden juonsi toimittaja ja kirjailija Minna Lindgren. 

Keskustelun aiheena oli ”Suomalainen musiikki-ihme” ja se, miltä näyttää suomalaisen musiikkikasvatuksen, musiikkioppilaitosten ja orkestereiden tulevaisuus. Tilaisuudessa nousi vahvasti esille huoli ehdotuksista, joita OKM:n tänä vuonna teettämässä selvityksessä taiteen perusopetuksen rahoituksen uudistamistarpeista on tehty. Selvityksen on tehnyt ministeriön asettama selvityshenkilö professori Anniina Suominen Aalto-yliopistosta, ja sen 19 esityksen joukossa oli mm. rahoituksen osalta musiikin erityisaseman purkaminen huolimatta sen erityisluonteesta yksilöopetuksen tarpeiden suhteen. 

Tilaisuuden lopussa Minna Lindgren antoi puheenvuoron ministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoiselle. Tämä kertoi, että ministeriön ”ei ole tarkoitus romuttaa mitään, mikä on erityistä musiikin alalla”, vaan saada lisättyä tukea myös muille taiteille. Lopuksi Lindgren vielä täsmensi kysymystään koskemaan ministeriön näkemystä professori Suomisen esitykseen musiikin erityisaseman purkamisesta, johon jo mikrofoninsa pois antanut Lehikoinen huikkasi yksinkertaisesti ”ei pureta”.

Katso video koko keskustelutilaisuudesta tästä

Lue selvitykseen annetut lausunnot.