TIEDOTE: Lisää innostavia sävellystehtäviä Opus 1 -aineistopankissa!

Lisää innostavia sävellystehtäviä Opus 1 -aineistopankissa!

Syksyllä 2018 avatuilla säveltämisen alkuopetukseen erikoistuneilla opus1.fi -verkkosivuilla on julkaistu uusia tehtäviä sekä muuta aineistoa sävellyspedagogiikan tiimoilta.

Kaikille säveltämisestä ja sävellyspedagogiikasta kiinnostuneille tarkoitettu Opus 1 – sävellyspedagogiikan aineistopankki syntyi Suomen Säveltäjät ry:n ja Mutes ry:n yhteistyönä. Se tarjoaa osoitteessa opus1.fi monipuolisen valikoiman sävellystehtäviä sekä inspiroivia näkökulmia säveltämisen alkuopetukseen.

Aineistopankin sisältöä on nyt täydennetty 25 uudella tehtävällä. Niistä suurimman osan on laatinut pedagogi, muusikko ja säveltäjä Esa Ylivaara, joka opettaa pianonsoittoa, sävellystä ja improvisointia musiikkiopisto Avoniassa. Lisäksi sivustolla on julkaistu säveltäjä, sävellyksen opettaja Markku Klamin kirjoittama artikkeliTarinoita, improa ja jatkuvaa liikettä – Ajatuksia säveltäjäksi kasvamisesta ja sävellysopetuksesta sekä tietoa uusimmista sävellyspedagogiikkaan liittyvistä hankkeista.

Aineistopankkiin on koottu myös uusi Sävellyspolku, joka tällä kertaa johdattelee improvisaation ihmeelliseen maailmaan.

Opus 1 lyhyesti

Opus 1 – sävellyspedagogiikan aineistopankki pyrkii omalta osaltaan vastaamaan uusien opetussuunnitelmien myötä syntyneeseen opetusmateriaalin tarpeeseen. Sivusto sisältää yhteensä 91 tehtävää sekä artikkeleita, joissa säveltäjät, pedagogit ja tutkijat avaavat erilaisia näkökulmia sävellyksenopetukseen.

Sävellystehtävät on laadittu ennen kaikkea musiikkioppilaitosten ryhmäopetuksen tarpeet huomioon ottaen, mutta ne soveltuvat osittain myös koulujen musiikinopetukseen. Sivustolta löytyy tehtäviä eri taitotasoille, ja monet harjoituksista sopivat kaikenikäisille sekä monen tasoisille oppilaille.

Sivuston suunnitellut työryhmä haluaa olla mukana rakentamassa uudenlaista säveltäjyyden ja säveltämisen kulttuuria. Mitä laajemman joukon lapsia ja nuoria ohjaamme sävellyksen pariin jo varhaisessa vaiheessa, sitä monimuotoisempi ja kukoistavampi on säveltaiteemme tulevaisuus.

Hanke sai alkunsa Suomen Säveltäjät ry:n ja Mutes ry:n yhteistyönä. Sivuston suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa sävellyksen ja sävellyspedagogiikan erityisasiantuntijoista koostuva työryhmä, johon kuuluvat Sanna Ahvenjärvi, Marjatta Airola, Marko Alastalo, Markku Klami, Tapio Lappalainen, Minna Leinonen sekä Anu Ahola. Verkkosivut on suunnitellut Farm / Antti Kangassalo.

Hanke on saanut rahoitusta Suomen Säveltaiteen Tukisäätiöltä sekä Suomen Säveltäjät ry:ltä. Aineistoa täydennetään mahdollisuuksien mukaan.

Lisätietoja: opus1@composers.fi

Opus 1 – sävellyspedagogiikan aineistopankki: