Opus 1 tarjoaa aineistoa sävellyksen alkuopetukseen suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Suomen Säveltäjät ry

Säveltämisen alkuopetukseen erikoistunut Opus 1 – sävellyspedagogiikan aineistopankki julkaistiin verkossa syksyllä 2018. Nyt sivustosta on julkaistu myös ruotsin- ja englanninkieliset versiot. Sivusto on syntynyt Suomen Säveltäjät ry:n ja Musiikinteoria- ja säveltapailupedagogit Mutes ry:n yhteistyönä.

Kaikille säveltämisestä ja sävellyspedagogiikasta kiinnostuneille tarkoitettu Opus 1 – sävellyspedagogiikan aineistopankki tarjoaa monipuolisen valikoiman sävellysharjoituksia sekä inspiroivia näkökulmia säveltämisen alkuopetukseen. Sivusto pyrkii omalta osaltaan vastaamaan uusien opetussuunnitelmien myötä syntyneeseen opetusmateriaalin tarpeeseen.

Sävellysharjoituksia eri taitotasoille musiikkioppilaitosten ja koulujen musiikinopetuksen tarpeisiin

Sävellysharjoitukset on laadittu ennen kaikkea musiikkioppilaitosten ryhmäopetuksen tarpeet huomioon ottaen, mutta ne soveltuvat osittain myös koulujen musiikinopetukseen. Sivustolta löytyy harjoituksia eri taitotasoille, ja monet niistä sopivat kaikenikäisille sekä monen tasoisille oppilaille.

Nyt julkaistut ruotsin- ja englanninkieliset sivustot sisältävät 45 säveltämisen alkuopetukseen soveltuvaa sävellysharjoitusta sekä artikkeleita, joissa säveltäjät, pedagogit ja tutkijat avaavat erilaisia näkökulmia sävellyksenopetukseen. Suomeksi harjoituksia on julkaistu jo 91.

Sävellyspedagogiikan asiantuntijoiden tavoitteena uudenlainen säveltämisen kulttuuri

Sivuston suunnitellut työryhmä haluaa olla mukana rakentamassa uudenlaista säveltäjyyden ja säveltämisen kulttuuria. Mitä laajemman joukon lapsia ja nuoria ohjaamme sävellyksen pariin jo varhaisessa vaiheessa, sitä monimuotoisempi ja kukoistavampi on säveltaiteemme tulevaisuus.

Sivuston suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa sävellyksen ja sävellyspedagogiikan erityisasiantuntijoista koostuva työryhmä, johon kuuluvat Sanna AhvenjärviMarjatta AirolaMarko AlastaloMarkku KlamiTapio LappalainenMinna Leinonen sekä Anu Ahola. Verkkosivut on suunnitellut Farm / Antti Kangassalo.

Englanninkieliset käännökset on tehnyt Jaakko Mäntyjärvi, ja ruotsinkielisistä käännöksistä vastaavat Dante Thelestam sekä Tove Djupsjöbacka.

Hanke on saanut rahoitusta Suomen säveltaiteen tukirahastolta, ja sen toteuttamiseen on käytetty Kopioston Suomen Säveltäjille maksamia kollektiivisia tekijänoikeuskorvauksia. Aineistoa täydennetään mahdollisuuksien mukaan.

Lisätietoja

Opus 1 – sävellyspedagogiikan aineistopankki

Markku Klami
Säveltäjä, Suomen Säveltäjät ry:n sävellyspedagogisen työryhmän puheenjohtaja
040 563 4021
markku.klami@gmail.com

Vappu Verronen
Suomen Säveltäjät ry:n toiminnanjohtaja
040 500 5905
vappu.verronen@composers.fi

Kuva: Markku Klami