Itä-Helsingin musiikkiopiston kantele- ja harmonikkaoppilaat lähtevät Kielin ja palkein -konserttikiertueelle keskiviikkona 22.11.2017. Kiertue alkaa Porvoosta ja päättyy Liperiin 25.11.2017. Konserttikiertue on osa Suomi 100 juhlavuotta, jota Itä-Helsingin musiikkiopistossa juhlistetaan monin eri konsertein ja tapahtumin. Juhlavuonna keskitymme suomalaisen musiikkikasvatuksen eli taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän kahteen tukijalkaan ja ylpeyteen; laadukkaaseen taiteelliseen ja pedagogiseen toimintaan.
Itä-Helsingin musiikkiopisto on tilannut tätä ryhmää varten teoksen nuorelta suomalaiselta säveltäjältä:
Heta Ahon tilausteos ”Tuulinen mökki, pilvinen linna” Henriikka Tavin runoon Unelma (lisätietoja)
(1. a cloudy castle / a windy cabin 2. a fragile and vertical ornamental plant)
kantele-harmonikkayhtyeelle, kesto 10 min.
Teos kantaesitetään Porvoon konsertissa 22.11.2017, Borgå Gymnasiumin salissa (os. Lukiokatu 10, 06100 Porvoo). Kantaesityksen lisäksi ohjelmassa on muuta suomalaista musiikkia, mm. 40 vuotta sitten Joensuun laulujuhlilla esitettiin Paavo Kiisken sovittama teos ”Sikermä kansanlauluja”. Porvoon konsertissa soittavat myös Porvoonseudun musiikkiopiston kanteleorkesteri ja harmonikkaryhmä.
Kiertueelle osallistuu noin 30 nuorta kanteleen- ja harmonikansoittajaa Itä-Helsingin musiikkiopistosta. Helsingissä Itä-Helsingin musiikkiopiston soittajat konsertoivat Vuotalossa. Kiteellä ja Liperissä Keski-Karjalan musiikkiopisto toimii kutsujana ja emäntänä esiintyjäryhmälle, jolloin toteutamme myös tärkeää valtakunnallista yhteistyötä lasten ja nuorten musiikkiharrastuksen parissa. Kiteen ja Liperin konserteissa soittavat Keski-Karjalan musiikkiopiston soittajat on koottu musiikkiopiston toiminta-alueen eri paikkakunnilta. Kiteen konsertissa soittaa kiteeläisiä, tohmajärveläisiä, rääkkyläläisiä ja liperiläisiä musiikkiopiston oppilaita. Liperin konserttiin soittajat tulevat Liperistä, Polvijärveltä, Outokummusta ja Rääkkylästä.
Kiertue edistää perinnetietoutta, kanteleen- ja harmonikansoiton mahdollisuuksia sekä vahvistaa yleisesti ymmärrystä musiikin merkityksestä ja ilosta, jota musiikkiharrastus ja erityisesti laadukkaasti toteutettu yhteissoitto tuottaa. Kiertue on erityisen tärkeä suomalaiselle musiikkikulttuurille, koska kansallissoitintamme kanteletta ja erityisesti konserttikanteleita opiskellaan musiikkioppilaitoksissa keskimäärin vähemmän kuin muita instrumentteja. Vuonna 1965 perustetussa Itä-Helsingin musiikkiopistossa on pitkät perinteet kanteleen- ja harmonikansoiton opetuksessa; harmonikan opetus on alkanut jo vuonna 1973 ja kanteleopetus 1981.
”Kielin ja palkein” -kiertueen konsertit:
ke 22.11. klo 18.30 Porvoo, Borgå Gymnasiumin, to 23.11. Vuotalo klo 13 ja 18, pe 24.11. klo 18:30 Kitee ja la 25.11. klo 14 Liperi (yhteistyössä Keski-Karjalan musiikkiopiston kanssa). (lisätietoja)
Kantele- ja harmonikkaryhmiä ja oppilaita ovat ohjanneet ansioituneet Itä-Helsingin musiikkiopiston opettajat. Heidän oppilaansa ovat menestyneet sekä kansallisissa että kansainvälisissä kantele- ja harmonikka kilpailuissa, niin ryhmä kuin solistikilpailuissa.
Itä-Helsingin musiikkiopiston opettajat:
Satu Sopanen, Mari Gustafsson ja Ulla-Stina Uusitalo, kantele sekä
Antti Leinonen ja Terhi Sjöblom, harmonikka.
Lisätietoja:
Itä-Helsingin musiikkiopiston rehtori Minna-Maria Pesonen (09) 75525832, minna-maria.pesonen[at]ihmo.fi