SML-blogi: Joulun aikaa, joulun taikaa

Kirjoittaja: Noora Tuominen, Oulun konservatorion rehtori ja SML:n hallituksen jäsen

Kävelen konservatorion käytävällä. Työpäivä tuntui aika pitkältä. Mutta nyt virkistyn kuin ihmeen lailla. Käytävillä on iloisia oppilaita ja opettajia ja kuulen lähes jokaisesta luokasta joululauluja, jotka lämmittävät mieltäni. Vielä kotimatkallakin ajatukseni eksyvät jouluiseen oppilaitokseen. Muistot omistakin opiskeluajoista valtaavat mieleni. Joulun alla oli musiikkiopinnoissa paljon kiireitä ja velvollisuuksia, mutta myös paljon yhdessä tekemisen iloa. Opetussuunnitelmat ovat muuttuneet useaan kertaan ja aikaa on kulunut, mutta joulun aikaan mikään ei ole oikeastaan muuttunut vuosien varrella tai oppilaitosten vaihtuessa. Hiukan liikutunkin, kun mietin oppilaitamme, jotka vuodesta toiseen opettelevat joulun alla tunnetuimmat joululaulut, jotta voivat aattona soittaa tai laulaa lähimmäisilleen. Innokkaimmat haluaisivat aloittaa joululaulujen harjoittelun jo syyskuussa, mutta opettajan hienovaraisella opastuksella päädytään aloittamaan ehkä marraskuussa.

Erityisesti jouluna musiikki on aitoa ja musiikin tuoma ilo huokuu niin lapsista kuin aikuisistakin. Oppilaskonserteissa soitetaan sekä yksin että yhdessä ja yleisö täyttyy ystävistä, perheenjäsenistä ja viereisen vanhainkodin asukkaista. Onneksi tänä vuonna mahdollistuivat kaikki jouluiset konserttimmekin monista haasteista huolimatta! Todella lämpimästi haluan kiittää kaikkia vanhempia, jotka ohjaavat lapsensa musiikkiharrastuksen pariin. On hienoa, että saa harrastaa sellaista, joka tuo iloa itselle ja muille sekä mahdollistaa yhteenkuuluvuuden tunteen ja kosketuksen taiteeseen. Haluaisin myös rohkaista aikuisia musiikin opiskelun pariin, jos siihen ei omassa lapsuudessa ole ollut mahdollisuutta.

Ajatukseni katkeaa, kun huomaan olevani kotiovella. On aika jättää työajatukset ja virittäytyä hiukan jo joulun tunnelmaan kotonakin. Voisinhan soittaa vaikka itsekin jotain joululauluja. Laitan tonttuhatun päähän ja kaivan minäkin joululaulut esiin.

Toivotan kaikille kollegoille sekä musiikkioppilaitosten oppilaille, huoltajille, henkilökunnalle, yhteistyökumppaneille, ystäville ja tukijoille oikein rauhallista ja hyvää joulun aikaa! Nautitaan joulusta, lomasta ja jouluisesta musiikista. Jatketaan yhteistyötä sitten taas ensi vuonna!