SML-blogi | Ansaittu loma

Nina Rissanen, varapuheenjohtaja |

”Kyllä sinä olet lomasi ansainnut”, todetaan kiitollisin mielin työntekijälle tai kollegalle, kun lukuvuosi on takana ja kesäloma häämöttää. Tänä keväänä lause saa aivan uuden merkityksen.

Olen tavannut etäkokouksissa kollegoita ympäri Suomen. Kaikki rehtorit ovat todenneet, että opettajat ovat antaneet suuren panoksen etäopetukseen siirtymisessä ja uuden teknologian käyttöönotossa. Tällä ponnistuksella oppilaat ovat edenneet opinnoissaan, ja kodit ovat täyttyneet musisoinnista koronasta huolimatta. Musiikkiopistojen ydintehtävä on pystytty toteuttamaan loistavasti kevätlukukauden loppuun saakka.

Musiikkiopiston rehtori on myös ”lomansa ansainnut”. Tomera rehtori on kuunnellut maan hallituksen tiedotustilaisuuksia, reagoinut ja soveltanut, kysynyt opettajien näkemystä, rakentanut pelisääntöjä oppilaille ja sulkenut musiikkiopiston ovet 18.3. Tunnollinen rehtori on pitänyt etänä langat käsissä ja yhteyksiä henkilöstöön, johtoon, asiakkaisiin sekä sidosryhmiin. Etärehtori on vetänyt kehittämispalaverit ja hoitanut OPH hankeanomukset ajallaan.

Miten rehtori on selvinnyt tästä haasteesta? Rehtorin ystävä on toinen rehtori, johon hän on ollut yhteydessä muuttuvassa tilanteessa. Suomen musiikkioppilaitosten rehtoreiden yhteistyömalli ja kollegiaalisuus on vertaansa vailla. Olen keskustellut puhelimitse ja sähköpostilla naapurioppilaitosten rehtoreiden kanssa yllättävistä tilanteista. Olemme etsineet ratkaisuja välillä mahdottomiinkin asioihin. Ennen kaikkea olemme tukeneet toisiamme haastavina hetkinä.

Suomen musiikkioppilaitosten liitto on systemaattisesti järjestänyt aluerehtoritapaamisia jo vuosien ajan. SML koordinoi ja kannustaa naapurikollegoita yhteistyöhön ja mentorointiin. Nyt tämä työ on tuottanut tulosta. Viimeisen kahden viikon aikana olen SML:n varapuheenjohtajana saanut mahdollisuuden osallistua kolmeen aluerehtoritapaamiseen eteläisestä Suomesta Lapin alueelle. Rehtorin työ ja haasteet ovat osoittautuneet kutakuinkin samoiksi ympäri Suomen. Aluerehtoritapaamisten tuloksena SML on perustanut minityöryhmiä ratkomaan tilanteita ja tekemään toimintamalleja oppilaitosten avuksi.

Musiikkioppilaitosten työntekijät ja Suomen musiikkioppilaitosten liiton väki ”ovat lomansa ansainneet”. Sanan varsinaisessa merkityksessä. Pysytään terveinä ja nautitaan suvesta, saunasta ja suomalaisista sävelistä.

Nina Rissanen

SML:n varapuheenjohtaja
Keravan musiikkiopiston rehtori